Mesane kontrolünün istemsiz şekilde kaybedilmesi ile karakterize idrar kaçırma köpeklerde yaygın görülen bir durumdur. Köpeklerde idrar kaçırma küçük sızıntılar şeklinde de büyük miktarda idrar yapma şeklinde de karşımıza çıkarabilir. Hem fiziksel hem de davranışsal nedenleri olabilen idrar kaçırma genellikle tıbbi bir soruna işaret eder. Bu yazımızda köpeklerde idrar kaçırma nedenleri ve köpeklerde idrar kaçırma tedavisi hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde İdrar Kaçırma Nedenleri: Köpekler Neden İdrar Kaçırır?
Köpeklerde idrar kaçırmaya neden olabilecek birçok farklı durum olduğu ifade edilebilir. Nörolojik hastalıklar, mesane depolama disfonksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, mesane tümörleri, mesane kaslarının zayıflığı, prostat hastalıkları, kortikosteroid gibi ilaçların kullanılması, doğumsal anomaliler ve hormon dengesizliği gibi bir dizi sağlık sorunu neticesinde idrar kaçırma görülebilir. Bu nedenle idrar kaçırma sorunu gözlemlenen köpeklerin bu durumu bir semptom olarak ortaya koyabilecekleri ihtimali göz ardı edilmemeli ve veteriner hekimlere danışılmalıdır.
Köpeklerde idrar kaçırma her zaman ciddi bir fiziksel soruna da işaret etmez. Nitekim yavru köpeklerde idrar kaçırma sıklıkla görülür, mesane kaslarının zaman ilerledikçe güçlenmesi ile ortadan kalkar. Mesane kasları güçlendiğinde de bazı köpeklerde heyecana bağlı olarak idrar kaçırma ile karşılaşılması mümkündür. Heyecan gibi ani bir korku hissedilmesi de benzer bir duruma yol açabilir. Bazı köpeklerin tuvalet eğitimleri sırasında sert davranışlara maruz kalmaları ilerleyen yıllarda idrar kaçırma sorunu oluşumuna zemin hazırlayabilir. Tuvalet eğitimi sırasında tuvalet/çiş pedleri kullanılarak hem konforlu bir süreç geçirilebilir hem de köpeklerin öğrenme ivmesi artırılabilir. Zaman zaman idrar kaçırmanın nedeni uzun süre dışarı çıkamamak da olabilmektedir. Bu nedenle köpeklerin idrar tutma sürelerinin bilinmesi faydalı olacaktır.
Köpekler İdrarını Ne Kadar Tutabilir?
Bu sorunun yanıtı köpeklerin genel sağlık durumuna ve yaşlarına göre değişebilir. Yavru köpekler 2 aylık olduklarında idrarlarını yaklaşık 2 saat tutabilirler. Gelişimlerindeki her ay, idrar tutma sürelerini uzatır. Genel olarak yetişkinlik dönemine yaklaştıkça idrar tutma sürelerinin uzadığı söylenebilir. Yetişkinlik döneminde mesane kaslarının güçlenmesine bağlı olarak köpekler idrarlarını 6 – 8 saat arasında tutabilirler. Fakat bu süreler genel geçer ifadelerdir. Köpeklerin maksimum 6 saatte bir ihtiyaçlarını karşılamaları gerekir. Yaşlılık döneminde idrar tutma süreleri azalmaya başlar. Yaşlı köpeklerin hormon dengelerinin değişmesine, genel sağlık durumlarının gerilemesine ve kaslarının zayıflamasına bağlı olarak idrarlarını 2-6 saat arasında tutabilecekleri genellemesi yapılabilir.
Köpeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri
Az önce belirtildiği gibi köpeklerde idrar kaçırma; sızıntı ya da büyük miktarda idrarın yapılması şeklinde ortaya çıkabilir. Dolayısıyla idrar kaçırmanın bariz bir şekilde fark edilmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle idrar kaçırma belirtilerinin yakından gözlemlenmesi gerekir. Köpeklerde idrar kaçırma belirtileri şu şekilde sıralanabilir; genital bölgelerin sıklıkla yalanması, ciltte kızarıklık, dışarı çıkma isteğinde fazlalaşma, her zamankinden daha çok su tüketimi, idrar yaparken acı belirtisi gösterilmesi, davranışlarında değişiklik. Bu belirtiler genel nitelik taşır, farklı sorunlar neticesinde de benzer semptomlar görülebileceği için erken dönemde veteriner hekimlere danışılması önemlidir. Sorun geç fark edildiği takdirde hem idrar kaçırmaya neden olabilen hastalıklar ilerleyebilir hem de mesane, böbrek veya ciltte enfeksiyon oluşabilir.
İdrar Kaçırma Olasılığı Daha Yüksek Olan Köpekler
Köpeklerde idrar kaçırma her yaşta ortaya çıkabilir ve tüm ırklar aynı sorunu yaşayabilir. Ancak bazı köpeklerde idrar kaçırma görülme olasılığının daha fazla olduğu da bilinmektedir.
Dişi Köpekler: Dişi köpeklerde idrar kaçırma riski daha fazladır. Orta yaşlı veya yaşlı kısırlaştırılmış dişi köpeklerde östrojen seviyesinin azalmasına bağlı olarak üretrada kas zayıflaması meydana gelebilir. Kimi durumlarda mesanedeki kasların zayıflaması sonucu görülen idrar kaçırma “sfinkter inkontinansı” olarak adlandırılır. Dişi köpeklerde idrar kaçırmanın en yaygın nedeni budur.
Yaşlı Köpekler: Yaşlı köpeklerde idrar kaçırma nadir görülen bir durum değildir. Üretral kaslar eski gücünü yaşla birlikte kaybetmeye başlar ve bu durum köpeklerin idrar kontrolünü zorlaştırabilir. Nitekim bu sorun çoğunlukla orta yaşı geçkin dostlarımızda ortaya çıkar. Orta yaşlı ve yaşlı köpeklerde idrar kaçırma hormon dengesindeki değişim ve obezite kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.
Irksal Özellikler: İdrar kaçırma bazı ırklarda daha sık görülmektedir. Alman çoban köpeği, Rottweiler, Doberman Pinscher, Weimaraner, Dalmaçyalı ve Boxer cinsi köpeklerde idrar kaçırma sıklığının diğer ırklara oranla daha fazla olduğu bilinmektedir.
Köpeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi
Köpeklerde idrar kaçırma tedavisi planlanmadan önce nedenlerinin doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Bu nedenle veteriner hekimlere köpeklerin yaşadıkları sağlık sorunları ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. Teşhis sırasında idrar tahlili, kan testleri, ultrason, idrar kültürü ve radyografi gibi ek tetkikler gerekli olabilir. Bu testler köpeklerde idrar kaçırmanın temel nedenini belirlerken ve en doğru tedaviler şekillendirilirken önemli bilgiler sunacaktır.
Köpeklerde idrar tahlili mesane enfeksiyonu olup olmadığı ile ilgili bilgi verir. Yapılan kan testleri sayesinde diyabet ve Cushing hastalığı gibi rahatsızlıklar teşhis edilebilir. Çekilen radyografiler idrar taşları olup olmadığını ortaya koyarken ultrason görüntülemesi ile mesanede tümör bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılabilir.
Köpeklerde idrar kaçırma nedeni bakteriyel bir enfeksiyon olduğunda antibiyotik tedavisine başlanır. Hormon dengesizliği söz konusuysa hormon tedavisine başlanabilir. Bu kapsamda dişi köpekler için östrojen, erkek köpekler için ise testosteron hormonu içeren ilaçlara başvurulabilir. İdrar kaçırma nedeni mesane taşları veya doğumsal anomaliler olduğu takdirde cerrahi seçeneklerin de değerlendirilmesi gerekebilir. Ameliyat alternatifi ilaçların işe yaramadığı durumlarda da gündeme gelebilir.