Köpeklerin rutin sağlık bakımı, genel sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olmak ve varsa potansiyel hastalıkları daha ilerlemeden fark etmek için oldukça önemlidir. Köpeğiniz tamamen sağlıklı olsa da yıl içerisinde bir ya da birkaç kez rutin sağlık bakımı yapılması gerekmektedir. Bu bakımlar önleyici tedavi ve hastalık teşhisi için oldukça yararlıdır. Özellikle parazit ya da kanser gibi hastalıkların ilerlemeden fark edilmesi tedavisinin daha kolay ve daha kısa olmasını sağlar. Köpeklerde rutin bakım süresi değişiklik göstermektedir. Köpeğin genel sağlık durumu ve yaşı ne kadar aralıklarla düzenli muayene edileceğini belirlemede önemli bir etkendir.
Ne Sıklıkla Genel Sağlık Muayenesi Yapılmalı?
Köpeğin ne sıklıkla genel sağlık muayenesine geleceğini veteriner hekim belirlemektedir. Bu sıklığın belirlenmesinde köpeğin genel sağlık durumunun ve yaşının yanı sıra hastalık geçmişi, ırkı ve köpeğin gündelik yaşamı önemli rol oynar. Köpeğiniz her ne kadar son derece sağlıklı olsa da bir hastalık geçmişi olması ya da bazı hastalıklara diğer ırklardan daha yatkın olması durumunda senede iki kez genel sağlık muayenesine girmesi gerekmektedir.
Küçük yaştaki köpekler genellikle hastalıklara daha yatkındır. Bu nedenle yavru köpeklerin ilk 4 – 6 ay boyunca ayda bir kez genel sağlık muayenesine gitmeleri gerekmektedir. Yetişkin ve sağlıklı köpeklerde genellikle yılda bir genel sağlık muayenesi yeterli olmaktadır. İleri yaşta olan köpeklerin ve dev ırk köpeklerin daha fazla hastalık riski bulunduğu için senede en az iki defa genel sağlık muayenesine gitmesi önerilir. Bu sayede herhangi bir hastalık daha ciddi bir hale gelmeden teşhis ve tedavi edilebilmektedir.
Genel Sağlık Muayenesinde Nelere Bakılır?
“Rutin bakım nasıl olmalı?” sorusunun cevabı genellikle sağlıklı köpeklerin hepsi için aynıdır. Genel sağlık muayenesinde ilk olarak köpeğin hastalık geçmişine bakılır. Veteriner hekime bu noktada varsa şüphelendiğiniz bir durumu ya da meydana gelen bir davranış değişikliğini mutlaka söylemeniz gerekir. Veteriner hekim ayrıca sizden köpeğin günlük hayatı, egzersiz rutini, su içme ve idrara çıkma alışkanlıkları hakkında da bilgi alacaktır. Bazı durumlarda yeni alınmış dışkı örneğini de beraberinizde getirmeniz gerekebilmektedir. Bağırsak parazitlerinin kontrolü için bu dışkı örneğine ihtiyaç duyulur.
Genel sağlık muayenesinde köpeğin ağırlığı ölçülür, eklemlerde bir problem olup olmadığını kontrol etmek için duruşuna ve yürüyüşüne bakılır. Patiler ve tırnaklar da bazı ciddi hastalıkların belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle patiler ve tırnaklar da kontrol edilmektedir. Kalp ve akciğer dinlemesi gerçekleştirilir. Köpeğin cildi kuruluk, parazit ya da kitle için kontrol edilir. Ayrıca kürkünde kepek ya da kelleşme olup olmadığı da kontrol edilir.
Muayenede ek olarak gözlere, kulaklara, dişlere ve ağız içine bakılır. Ayrıca köpeğin tüm vücudu elle kontrol edilir. Bir şişlik, kitle ya da ağrıyan bir bölge olup olmadığını anlamak elle yapılan kontrol son derece önemlidir. Herhangi bir problemle rastlanmadığında muayene aslında oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Eğer zamanı geldiyse önleyici ve koruyucu aşılar da genel muayenede uygulanabilir.
Hangi Ek Testler Yapılabilir?
Genel muayenenin ardından veteriner hekimler ek test gerçekleştirebilmektedir. Ekstra testler de genel sağlık bakımının doğal bir parçasıdır. Varsa bir hastalığı daha ileri evrelere geçmeden önce anlayabilmek için gerekmektedir. Bu noktada tam kan sayımı, tiroit hormon testi ya da idrar testi yapılabilmektedir. Ayrıca yaşlı ya da dev ırklarda bu testlere ek olarak röntgen ya da diğer görüntüleme teknikleri kullanılabilmektedir.
Muayene Sona Erdikten Sonra Ne Olur?
Köpeklerde veteriner bakımı sona erdikten sonra varsa yıllık aşıları yapılır. Veteriner hekimler muayene esnasında fark ettikleri noktaları köpek sahipleri ile paylaşırlar. Bir hastalığın ya da sakatlanmanın belirtileri fark edildiğinde ise daha detaylı tanı koymak için ek testler yapılır ve mevcut tedavi seçenekleri değerlendirilir. Köpeğinizde herhangi bir problem yoksa veteriner hekim köpeğinizin beslenmesine, aktivite alışkanlıklarına, ağız sağlığına ya da parazit önlemeye yönelik ipuçları paylaşabilir. Köpeklerde pek çok ağız ve diş sağlığı sorunu için önleyici olarak tercih edilen ağız ve diş bakım ürünlerini Konak Veteriner Kliniği’ne başvurarak temşn edebilirsiniz. Veteriner hekiminiz köpeğinizin aktivite alışkanlıklarını değiştirmenizi, köpeğinizin daha aktif olması gerektiğini söylediyse köpekler için özel tasarlanmış oyuncaklar ile patili dostunuzun daha çok hareket etmesine yardımcı olabilirsiniz.